Prodaja skript

Založba Moderna organizacija


Predvidevanje in napovedovanje v oskrbovalni verigi

Delo obravnava problematiko predvidevanja in napovedovanja v poslovnih subjektih predvsem fizične proizvodnje in trženja. Razdeljeno je v dva tematska sklopa.

V prvem sklopu obravnava poslovno funkcijo predvidevanja in napovedovanja, njeno vsebino, organizacijo in procese, ki jih izvaja.

Drugi sklop zajema metodologijo napovedovanja. Prikaže klasifikacijo metod napovedovanja. Grobo jih razdeli na kvalitativne metode, ki temeljijo na subjektivni presoji - oceni, ter kvantitativne metode, ki uporabljajo objektivne statistične vire in analizo. Ker kvantitativne metode zahtevajo statistične podatke o pojavih, ki se napovedujejo, obdela postopke zbiranja in zajemanja podatkov ter njihovega urejanja. V vsakem napovedovanju je nekaj negotovosti, zato prikaže postopke merjenja točnosti in ugotavljanja učinkovitosti napovedovanja.

Sledi podroben opis kvantitativnih - ekstrapolacijskih in korelacijskih (kavzalnih) metod: metode povprečij, vse oblike eksponentnega glajenja, dekompozicije časovnih vrst ter enostavno in večkratno regresijo ter avtoregresijo. Uporabnost metod nakazujejo praktični premeri. Med kvalitativnimi metodami so opisane tudi analize odločitev in odločitveni modeli ter stohastično modeliranje in simulacije, zlasti Monte Carlo simulacije, prav tako s praktičnimi primeri.

V zaključku so obdelana tudi računalniška programska orodja za podporo predvidevanju in napovedovanju.


Podatki za naročilo